středa 28. července 2010

Ta jediná pravá

Oblíbená věta jednoho nejmenovaného člena mé oblíbené rodiny zní: Já bych je všechny poslala na Sibiř. Pěkně se mi to teď hodí, teď totiž můžu navázat, kam bych všechny poslala já. Tedy: já osobně bych všechny český prodavače poslala na výlet sem, aby viděli, jak se to má dělat (trochu té generalizace mi protentokrát odpusťe a posuďte sami).
Zdrbaná nejnovějšíma vízovýma zprávama, rozklepaná ze všech nehezkých věcí, došla jsem do Harvard Coopu. Příjemné veliké knihkupectví, když mám na Harvard square na někoho čekat, většinou čekávám tady. Vybrala jsem si mapu a nový sešit na deník a teď zevluju. A najednou nápad. Jdu za nejbližším prodavačem a říkám: Víte, já jedu příští týden do New Yorku, a chtěla bych si s sebou vzít nějakou knihu, nějakou, která se v NY odehrává, abych všechny ty místa mohla hned navštívit, žádnou historii, spíš nějakou moderní beletrii, víte co myslím..? Prodavač lehce panikaří, úplně vidím jak mu hlavou běží regály knih a nic ho nenapadá, chvíli se bavíme o tom, co už znám, co by to alespoň přibližně mohlo být. Vyrážíme na procházku obchodem, vytahuje z regálů jednotlivé věci, já přikyvuju, listujeme spolu antologií o New Yorku.. Zamotává se do toho čím dál víc, zahlcený spoustou možností, nakonec odbíhá do horního patra, slyším jak něco nahlas vysvětluje. Vrací se usměvavá kolegyně, napůl mě vyslýchá (Dara Horn schválena, Nicole Krauss schválena, J.S. Foer neschválen, Chabon vysloveně ignorován ☺), napůl vytahuje z regálů další knihy, domlouváme se moc hezky.. Vypadá potěšená nezvyklým požadavkem a já jsem nadšená, kdybych tady pracovala, takový dotaz by mi udělal obrovskou radost a běhala bych a nosila asi tak stejným stylem..
Teď sedím v kavárně, prolistovala jsem celou tu hromadu, zalitovala, že s eMem nevykrádáme banky a honem rychle si to všechno zapisuju.
Takže – až pojedete do New Yorku, vězte, že zaměstnanci Harvard Coop bookstore doporučují:
Paul Auster – The New York trilogy – ideál, 3v1, a dokonce to má hezkou obálku! U am. knih nevídaná věc..
Rivka Galchen – Atmospheric disturbances – mladá autorka, doktorka, teď je populární, protože ji The New Yorker zařadil mezi 20 under 40 to watch.. přímočarý styl, četla jsem jednu její povídku a jsem na ni moc zvědavá
Keith Gessen – All the sad young literary men – opět hezká obálka! Dvě v jednom dni, to se nestává často.. jinak ovšem o autorovi nic nevím, jen že pracuje jako editor literárního časopisu n+1
Saul Bellow – Mr. Sammler’s planet – nikdy jsem od Bellowa nic nečetla, jak jsem to vyslovila, pán se mi snaží naznačit, že to snad ani není možné, ale kontruju že jsem z Evropy (univerzální výmluva, fuj), tak mi trochu odpouští..
Paul Auster – The Brooklyn follies – ještě jednou Auster, nakonec ho snad vyberu
Jonathan Lethem – Chronic city – tenhle pán je tu teď hodně populární, ale moje oko ještě nemělo tu čest.. kniha je prý celá o Manhattanu, nevýhoda – je v pevné vazbě, což by mi nijak nevadilo krom toho, že v téhle zemi stojí hardcover kolem 30 dolarů..
A abyste nepřišli o žádnou lahůdku, ta antologie, kterou jsme pro inspiraci listovali se jmenuje Writing New York a jejím editorem je Phillip Lopate.
Hádejte co jsem si nakonec odnesla? Nápověda – telefonát s eMem, který prohlásil, že si v nejhorším případě můžu koupit dvě..

7 komentářů:

  1. Tak já to vidím na 3v1 a pěkné obálce a pak tu dámu. A taky si myslím, že tam bude ještě nějaký bonus;-)
    Myslím, že vyzkouším podobnou věc tady v knihkupectví. Většinou mají naprosto odlišnou strategii. Nabídnou ti jenom jednu věc. Do teď jsem nepochopila, jestli je to proto, že se mě chtějí co nejdříve zbavit, nebo jestli víc věcí jednoho druhu nemají, jestli jsou jenom líní, a nebo jestli na první pohled dokáží odhadnout co si moje srdce přeje.
    No jo, Vikingové se s nikým nemazlí, ani se zákazníkem...:-)
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych si měl vybrat dvě, tak určitě ty s tou hezkou obálkou.

    OdpovědětVymazat
  3. Já to nechápu, co bylo špatnýho na mým doporučení koupit si Kdo chytá v žitě, najít hotel Edmont a zaplatit si prostitutku?

    OdpovědětVymazat
  4. Zita: Je to chyták :-) Odnesla jsem si jen 3v1, mapu a notýsek. Ale pro tu Galchenovou se tam určitě vrátím, ta vypadá moc hezky, plus Gessen.. a pak ten Saul Bellow.. tak to vidíš.
    Petr: Sbírám doporučení ze všech stran, pak to zprůměruju, tvoje prostitutka v Edmontu bude mít jistě čestné místo..

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem tipovala dve prvni a ted vidim, ze uz tu je reseni. Jinak stale strasne zavidim knihkupectvi. S mym studiem jsem z mistni absence knih uplne zoufala. Vsichni jezdi nakupovat do Buenos Aires! A bavim se, kdyz si predstavim tu situaci v knihkupectvi. V Chile je reseni jednoduche: kulate chilske oci...ah, to nevim, to my nemame...ale hned tamhle a tamhle je jiny obchod s knihami, tam urcite budou mit! A usmev, jak jsem zakaznici dobre poradil...

    OdpovědětVymazat
  6. Bellowa jsem četla a dobrý, ale viděla bych to spíš na knihovnu ;) Dík za krásný seznam!

    OdpovědětVymazat
  7. hanele: říkala jsem si hned, že tobě by se mohl hodit, na tu Galchenovou se určitě podívej!

    OdpovědětVymazat